:: Játékok | Egyedül játszható ::

Piramis

Ez a játék népszerűségét a szép kirakási képének és könnyű magtanulhatóságának köszönheti.
Az alaposan megkevert kártyacsomagból rakjunk ki a 28 lapból álló kiindulási képet, azaz piramist: rakjunk le egy lapot, majd a következő sorba két lapot úgy, hogy mindkettő részben fedje az előző sor lapját, majd a következő sorokba mindig eggyel több lapot úgy, hogy a következő sor lapjai közül minden lap két másikat fedjen az előző sorban lévők közül. A hetedik sor hét lapja szabadon marad.
A megmaradt lapokat képpel lefelé talonként a piramis mellé helyezzük úgy, hogy mellette még egy segédtalon is elférjen, valamint legyen hely a gyűjtőnek is.

Kiindulási kép:Ezután csapjunk fel egy lapot a talonból, majd helyezzük képpel felfelé a segédtalon helyére.
A pasziánszunkban, a játék folyamán szabad lapnak tekinthető minden olyan lap, amit egyetlen másik lap sem fed. Tehát szabad lap a piramis minden olyan lapja, amelyiken már nincs (vagy eleve nem volt) másik lap, valamint a segédtalon mindenkori felső lapja.
Ebben a pasziánszban is minden lapnak adott pont értéke van, amelyek a következők:
  • az ászértéke 1 pont;
  • a 2-estől a 10-esig minden lap értéke megegyezik a névértékével;
  • a bubi értéke 11 pont;
  • a dáma értéke 12 pont;
  • a király értéke pedig 13 pont.

Ezután nézzük a pasziánszt!
Párosítsuk össze a szabad lapok közül ?színre való tekintet nélkül- minden olyan lapot, melynek összege 13. Tehát összepárosíthatunk egy dámát ásszal, egy bubit egy kettessel, egy hetest egy hatossal stb. A király értéke önmagában 13, így ezt nem kell semmivel párosítani.
Az összepárosított lapokat, illetve a királyokat a gyűjtőbe dobjuk, és azokkal a játék folyamán nem törődünk többé.
Amennyiben a talon első lapjának kicsapása után minden párosítást elvégeztünk, a talon lapjait egyesével lapozzuk. Ha ez a lap felhasználható, akkor a párjával együtt a gyűjtőbe dobjuk. Ha nem használható fel, akkor a segédtalon tetejére tesszük, és ez válik az új szabad lappá.
Ha a talon lapjai elfogytak és a piramis (vagy egy része) még ?áll?, akkor a talon lapjait összefogjuk, képpel lefelé fordítjuk, és keverés nélkül még egyszer újra lapozzuk. További visszafordítás nem engedélyezett.
A lapok párosítási lehetőségeinek összefoglalása: egy kivett pár -melynek összege 13 pont - állhat:

  • a piramis két szabad lapjából;
  • a piramis egy szabad lapjából és a segédtalon szabad lapjából vagy a talonból felcsapott lapból.
A pasziánszunk elakad, ha a talon kétszeri átlapozása után a piramisunkból még marad egy rész, azaz még vannak párosítatlan lapok. A pasziánszunk sikerül (kijön), ha a játék folyamán bármikor a teljes piramist le tudjuk bontani.