Magunkról

A szolgálati stratégiánk pillérei

- a gyermekek bizalmát meg kell szolgálnunk,

- olyan játéktartalmakat közvetítünk, melyek az önfeledt kikapcsolódást segítik,

- csapatmunkára építünk,

- a kollektív teljesítményünket sok-sok egyediség színezze,

- az önkéntes hálózatunk folyamatos cserélődését a szervezeti kultúránk építse,

- a személyes jelenlétünk vonzó, megbízható, rendszeres legyen,

- a tradícióinkat őrizzük, becsüljük,

- a kórházi előírásokat maradéktalanul betartjuk.


Az Ágyszinház programja számokban

-
25 éve vagyunk jelen a fővárosi kórházakban,

- közel 500 önkéntes vállalt tartósan szolgálatot az Alapítvány keretei között a fennállása óta,

- rendszeresen, folyamatosan 50-70 önkéntes járja hetente a fővárosi kórházakat,

- évente 1000-1200 gyerekhez jut el az Ágyszinház programja,

- az önkéntes hálózat évi 5-6000 órát szán a beteg gyermekek gyógyulási esélyeinek javítására,

- 15 szolgálati helyen működik heti rendszerességgel az Ágyszinház programja,

- évente megbízhatóan 100-130 támogatónk ajánlja fel adója 1%-t a játékeszközeink, a működésünk támogatására.
Az Alapítvány működésének kerete


A GYERMEKVILÁG-ÁGYSZÍNHÁZ ALAPÍTVÁNY kuratóriuma


A kuratórium elnöke, az Alapítvány képviselője: dr. Balogh Géza

A kuratórium tagjai: Cseke Miklósné, Kővári Miklós, Horváthné Oláh Kati, Kovács Erika.Az ALAPÍTVÁNY alapítója:Nagy ZoltánAz Alapítvány szolgálatának szakmai támogatói:

- Kárpáti Ágnes az Alapítvány kommunikációs feladataiban,

- Cseke Miklós; játékmester, az Alapítvány játékvezetési tanácsadója,

- dr.Németh Tünde; gyermekorvos, pszichoterapeuta, az Alapítvány szakmai tanácsadója,

- Molnárné Pataki Márta; pedagógus, az ESZTERLÁNC bábcsoport szakmai vezetője.Miként lehetek a Gyermekvilág Ágyszínház Alapítvány önkéntese?


Kedves Barátunk!

Remélem, nem zavar a megszólítás, mi, az alapítvány önkéntesei korra és nemre való tekintet nélkül tegezzük egymást.


Köszönjük megtisztelő érdeklődésedet. Nagy szükség van minden vállalkozó szellemű, jószívű emberre a beteg, a fogyatékkal élő, a családi kapcsolataikban nehéz sorsú gyermekek mellett. Nyilván már tájékozódtál arról, hogy miben áll a mi munkánk. Amennyiben csatlakozol hozzánk, képviselni fogsz minket is, ezért a több mint 20 év alatt megalapozott jó hírünk és a szolgálat jellege miatt kérjük, tartsd be az alábbiakat.

1. Küldj egy bemutatkozó e-mailt a gyermekvilag@freemail.hu címre. Egy-két mondatban mutasd be magad, írd meg, miért akarsz hozzánk csatlakozni, körülbelül milyen a munkabeosztásod, a város mely része érhető el viszonylag könnyen a számodra stb. Innentől a küldött e-mail címeden tartjuk veled a kapcsolatot, kérjük, ha megváltozik, jelezd felénk! Válaszul megkapod tőlünk az alapítvány etikai szabályzatát is, melynek előírásai minden önkéntesre nézve kötelezőek, és az elfogadásáról nyilatkoznod kell. Ezek után a felkészítési találkozónkra küldünk egy meghívót.

2. A szolgálat elkezdésének feltétele a felkészítésen való részvétel. A felkészítésen tájékoztatást kapsz az Alapítvány hivatásáról, az ágyszínházi program feladatairól. Igyekszünk olyan helyszínt keresni Neked, ami a legjobban megfelel az alapítványnak, és alkalmazkodik a Te lehetőségeidhez is. Egyeztetjük a lehetséges szolgálati helyed adottságait, az együttműködés kereteit, a kölcsönös etikai elvárásokat, az elképzelhető játék-ötleteidet.

3. Havonta sor kerül az önkéntes hálózat egyeztető találkozójára, melyeket általában a hónap utolsó péntekjén tartjuk 17-20 óráig az Ond vezér parkban, a képzési otthonunkban. (Éves munkatervünket megtalálod a honlapunkon: www.agyszinhaz.hu) A felkészítést követő egyeztető találkozóra meghívást kapsz. Itt megismerkedhetsz a többiekkel, amint ők is veled; itt találkozol a vezető mentoroddal. A továbbiakban várunk minden találkozónkra. Ez is építi a közösségünket, itt beszéljük meg az élményeinket, tapasztalatainkat, a közös feladatainkat. Amennyiben rendszeresen nem jelensz meg, anélkül, hogy egyeztetnéd velünk,sajnálattal törölnünk kell az animátorok közül.

4.Ezután 3 hónap „próbaidő” következik. Ez idő alatt legalább 6 alkalommal meg kell jelenned az egyeztetett szolgálati helyeden, és csak a vezetőd, a mentorod jelenlétében mehetsz be a gyerekek közé. Amikor a próbaidő lejárt, oszd meg velünk az élményeidet és a tapasztalataidat a soros havi, pénteki találkozónkon. Ha a tapasztalataid alapján vállalod az önkéntes szolgálatot, kapsz tőlünk egy, az alapítvány logójával díszített pólót, és ezután köszöntünk téged teljes jogú tagunkként, a Gyermekvilág-Ágyszínház Alapítvány önkénteseként.

Szolgálatodat pályázatokon nyert pénzekből vett eszközökkel, játékokkal, módszertani füzetekkel, képzési lehetőségeinkkel támogatjuk. Bizonyára megérted, a gyerekek közé csak felelősséggel lehet menni, tudnunk kell, valóban számíthatunk-e rád. Itt mindenki önkéntes, fizetett alkalmazottunk nincs, ezért tiszteletben tartjuk egymás idejét és munkáját.

Reméljük, megtalálod közöttünk a helyed, és szeretettel köszönthetünk csapatunkban!

dr. Balogh Géza

a kuratórium elnökeAz Ágyszínházi szolgálat E T I K A I S Z A B Á LY Z A T A1.A Gyermekvilág-Ágyszínház Alapítvány - mint non-profit civil szervezet -, meghatározó projektje az ÁGYSZÍNHÁZ program. Az Ágyszínházat önkéntesek - animátorok, szervezők, szakértők - képviselik, működtetik. A program célja, hogy rendszeres, következetesen összehangolt foglalkozásaival, rendezvényeivel oldja a kórházban ápolt gyermekekben a kórházi kezelés, a betegség okozta feszültségeket.2. Az animátorok 2-3 fős csoportokban járnak a gyerekekhez. Aki az ÁGYSZÍNHÁZ önkéntesének vallja magát, az Alapítvány céljaival egyetért és a közös munkában eredményesen kíván részt venni, az lelkiismeretesen járjon az általa vállalt csoportban, időpontban, az általa vállalt gyermekosztályra a szolgálatára. Ha valamilyen okból nem tud menni egy foglalkozásra, akkor időben értesítse a szolgálati hely mentorát a távolmaradásáról. Ha a csoport egésze kénytelen a foglalkozást tartósabban kihagyni, akkor beszélje meg ezt az Alapítvány képviselőjével,és időben tájékoztassa a kórházban fekvő gyerekeket, az osztályon dolgozó nővéreket a változásról.3. A kórházban, a napközi otthonban jellemzően, célszerű az Alapítvány pólójában a szolgálatot teljesíteni. Ez előírás mind az Alapítvány, mind a szolgálati hely részéről.4. Az önkénteseknek az Alapítvány rendszeres felkészítést, egyeztetést szervez, szakmai képzést tart, melyen megbeszéljük a tapasztalatokat, a problémákat, közös elképzelés alapján fejlesztjük a kórházi munkához szükséges ismereteinket, megalapozzuk az összehangolt szolgálathoz szükséges játék-, eszköz-, és kelléktárat. Ezeken a találkozókon részt kell venni, a folyamatos munkát a szolgálat összehangolt, egyeztetett tevékenysége alapozza meg, a szakmai fejlesztést a képzés adja meg.5. Aki csatlakozni szeretne az ÁGYSZÍNHÁZHOZ, szeretettel és barátsággal fogadjuk, de szeretnénk, ha erről felelősséggel döntene. Ezért az újonnan jövőknek lehetőségük van részt venni az általa választott csoport munkájában, majd három hónap szolgálat után felelősséggel döntsön a vállalásának követelményeiről.6. Aki ki szeretne válni az ÁGYSZÍNHÁZBÓL, tájékoztassa az Alapítvány képviselőjét.Budapest, 2010. október 29.Az ALAPÍTVÁNY közössége

IN MEMORIAM


A gyógyulásba vetett töretlen hittel viselt súlyos betegség után, 2006 karácsony délutánján, elvesztettük Bettit. Bettikét - dr. Baloghné Szemenyei Erzsébetet - aki az Alapítvány egyik alapítója, majd közel egy évtizeden át kuratóriumának elnöke volt.

Elvesztettünk egy igaz barátot, aki szeretett bennünket, s ez a szeretet az életformája volt. Vallotta közöttünk, nem egyszer, \\\" a mi gondunk semmi ahhoz képest, amit egy beteg gyerek átél a kórházban. Mennünk kell közéjük, értük, a gyógyulásukért, de gyengéden és felkészülten.\\\" Így épített közösséget, így formálta környezetét.

Áldozatos munkája, emberséget, külső, belső harmóniát sugárzó és teremtő személyisége nagyon sokunk számára volt példa, s ez ad reményt arra, hogy az alapítvány Betti távoztával is szolgálni fogja a beteg gyermekek gyógyulását.


Budapest 2007. január 3.


Az ALAPÍTVÁNY kuratóriuma