Vallomások

Első három hónapom Önkéntesként

„…Jobb adni, mint kapni…” Nagy igazság van ebben a nagyon egyszerű mondatba. Ezeknek a szavaknak az egyszerűségével vágtam bele az önkéntes munkába az Alapítványnál.

Az adás volta a lényeg, hogy a heti két órát , amit adni tudok, azt szívből és ne színből adjam. Eredeti választásom a Szent János kórház volt, hisz ott lakom a közelben. Emberi szemnek , logikának a legkézenfekvőbb volt. Viszont kiderült, hogy ott péntekenként nincs csoport. Mivel a péntek fix volt, így maradt az Országos Baleseti Intézet. Őszintén megvallom első hallásra annyira nem tetszett a helyzet alakulása. De azt szokták mondani, hogy : „…ember tervez Isten végez…” Hagytam hogy az ár magával vigyen és alakuljon a helyzet úgy ahogy alakulni akar. „Immáron” a harmadik hónapja tartozom ehhez a kis csoporthoz és megvallom, nagyon örülök, hogy befogadtak és támogattak. Annyiban speciális a Baleseti Intézetben az önkéntes munka, hogy itt az éppen aktuális sérülésekkel, zúzódásokkal stb beérkező gyermekekkel találkozunk. Tehát jó esetben csak akkor és ott látjuk Őket. Következő alkalommal már megint más kis lurkók fognak jönni.

Ez nagy kihívás, hiszen rövid idő van arra, hogy a gyermekeket játszani hívjuk, kicsit lefoglaljuk és a szülők is egy picit megnyugodjanak. Azt tapasztalom, hogy ez a csoportunknak nagyon jól megy. Azért az hozzá tartozik, hogy olyan mentoraink vannak mint Józsi és Gabi. Példamutató segítőink és útmutatóink. Szó szerint játszva tanítanak, hogy játszva tanuljunk. Sok türelemmel és odaadással fogadják az újonnan érkezett önkénteseket.

Nagyon hamar megtapasztaltam, hogy hiába van péntek délután, és szinte egy egész hét a hátam mögött van, problémákkal, gondokkal kisebbekkel, nagyobbakkal mégis jó menni. Kicsit „önzővé” tesz az önkéntes munka, hiszen ahogy adok, abban a pillanatban kapok is vissza, feltöltődést, szeretetet és kedvességet a gyerekektől.

Ahogy próbálok jobb ember lenni az adás törvényével és hozzá tenni a társadalom élhetőbb kőrforgásához úgy változom Én is. Jó hatással van testre és a lélekre egyaránt ez a heti két óra.
Salamon király bölcs szavaival kezdtem, akkor az Ő szavaival is zárom:
„ … Aki mást felüdít, maga üdül fel…

Kovács Margó<< Vissza