Vallomások

Kakukktojások a Balesetiben

Mi a Gyermekvilág-Ágyszínház Alapítványban picit kakukktojások vagyunk.A Baleseti az egyetlen szolgálati hely, összevetve a többivel, ahol minden héten új arcokat látunk, s van, hogy egyidőben harminc gyerek is összejön. Ezen kívül, talán ez az a hely,ahol nemcsak a beteg, sérült gyerekekkel játszunk, hanem azok testvéreivel is. Talán ez a mi erősségünk leginkább. Mert ha megérkezik egy ideges, rémült anyuka az egy-két-három gyermekével, akik közül az egyik, mondjuk leesett a mászókáról, akkor nagyon nehéz helyzetben van, hogy mit csináljon a többi gyerekével, amíg a másikért izgul, vagy adott esetben cipeli őt egyik vizsgálatról a másikra.

Ekkor jövünk mi a képbe. Leveszünk Tőle terheket, mint egy játszóházban elkezdünk foglalkozni a gyerkőcökkel. Minden korosztályra fel vagyunk készülve, úgy kb. 8-10 éves korig, mert utána nehezen tudunk versenyezni az elektromos kütyükkel. Óriási segítség a szülőknek, hogy nem kell a többi gyerekükkel is foglalkozniuk, és nyugodtak lehetnek, míg a gipszelőben vannak, addig is jó kezekben vannak a gyerekeik. Az már hab a tortán, hogy a gyerekek még jól is érzik magukat velünk.

Az elszakadás se mindig könnyű, ilyenkor hallunk ilyen, és ehhez hasonló mondatokat, hogy Anya, ugye ide máskor is visszajövünk!, ne menjünk még, csak még egy picit maradjunk, még nem akarok hazamenni, olyan jó itt! Hát, ilyenkor azért örül a kicsi szívünk :)!

A csapatunk minden egyes tagja nagyon szereti a gyerekeket, és nagyon ügyesen bánik velük.Mi, több vagyunk egy önkéntes csapatnál. Ez inkább már egy kis család. Úgy szoktam mondani, egy mindenkiért, mindenki egyért. Osztozunk egymás örömében és bánatában egyaránt és mindig, minden körülmények között számíthatunk egymásra. Jó egy ilyen csapatban, közösségben lenni!

A Baleseti egy picit speciálisabb munkát igényel, mint a többi szolgálati hely. Itt nagyon fontos a kommunikáció, hiszen ez által tudjuk odacsábítani a gyerekeket a mi kis játszóhelyünkre, ami két kis asztalt és néhány kis széket jelent. Rita, önkéntes társunk az, aki a játékok nagy részét hozza-viszi magával minden alkalommal. Szerencsére ő a közelben lakik és ezt meg tudja oldani, de így is nagyon hálásak vagyunk neki a segítségért. Ezen felül mindegyikünknek van egy kisebb, nagyobb játékkészlete. Az évek folyamán sokféle játékot kipróbáltunk már, de persze nálunk is vannak sláger játékok is.

Egyik ilyen a Dooble kártyajátékunk, vagy a Darts, amit kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek. Sok esetben a szülők is beszállnak a játékba. Egy kisfiút egy autóval mindig le tudunk kenyerezni, és nem sok olyan kislány van, aki nem szeret színezni, gyurmázni. Sokszor előkerülnek a puzzle-k, a memória játékok, a kártyák és van néhány társas játékunk is. Az építőkocka is nagy segítség, ha épp garázst kell építeni a kis autóknak. A gyerekek fantáziája és kreativitása határtalan. Fantasztikus építményeket varázsolnak, akár fél kézzel is. Mert sok esetben az egyik kezük fel van kötve, de a másikkal -olykor kis segítséggel - műremeket alkotnak, amit időröl-időre kiteszünk a facebook oldalunkra is. Vannak pici babáknak csörgőink, játékaink is. A bábjaink azok a kellékek, melyek nagyban megkönnyítik a picikkel a kapcsolatot, a kommunikációt. Azonnal fülig ér a szájuk, ha meglátják őket.

Persze a gyerekek is különbözőek, s ha már a Balesetibe jönnek hát nekik is lehet rossz napjuk, esetenként komoly fájdalmakkal is küzdenek, koránt sem biztos, hogy lesz kedvük játszani. Fontos, hogy semmit ne erőltessünk rájuk és várjuk ki, míg ők nyitnak, ők jönnek oda hozzánk, ők választják ki azt a játékot, amivel játszani szeretnének.Persze, ilyenkor Anyuka, Apuka is elkísérheti a picit, a szégyenlősebbeket. Sok, szép képeskönyvünk, mesekönyvünk is van, és a nagyobbakra gondolván néhány logikai játékot is beszereztünk. A játékkészletünk nagy része adományokból tevődik össze, de van köztük olyan is, amivel még én játszottam sok-sok évvel ezelőtt. A gyerekek nagyon szeretik a felhúzhatós játékokat, de adott esetben egy zacskóval is boldogan eljátszanak.

A lényeg, hogy mi a játék erejével segítünk velük elfeledtetni fájdalmaikat, félelmeiket, és megpróbáljuk kedves mosolyunkkal elterelni a figyelmüket. Nagyon sok boldog, szívszorító élményünk volt már, ami segít bennünket abban, hogy ha esik, ha fú, ha fáradtak vagyunk, ha nem, akkor is néhányan ott vagyunk és megpróbáljuk elvarázsolni az oda belépő gyerekeket. Határtalan öröm egy kedves mosoly, egy integetés, egy nagy ölelés, vagy egy nagy puszi a kicsiktől, egy hálás tekintet, egy kedves és hálás köszönő mondat a szülőktől.

Péczeli Gabriella

<< Vissza