Vallomások

Raffer Ildikó Madarász élmények

Az Ágyszínház önkéntes munkája a Heim Pál Kórház Madarász utcai belgyógyászatán nagyon izgalmas.
Egy tágas, világos játszóházban zajlik a játékos tevékenység, minden héten csupa új arcokkal.
Itt olyan kisbetegeket kezelnek, akik néhány nap után hazamehetnek. A betegségük általában bronchitis, krupp, lázas betegség, hányós vírus...stb.
Mikor megérkezek csütörtök délelőtt az osztályra, nagyon gyakran nincs nyitva a játszóház.
Kérek kulcsot, kinyitom a játszóházat, rendet teszek, és előveszem a kincses táskámból a gyurmákat, az irka-firkát, és a színes lapokat. Ezután köszönök a nővéreknek, és megkérdezem, hányas szobából hívhatok ki gyerekeket játszani. Mindenkinek szólok széles mosollyal, hogy –Kinyitott a játszóház!!! Általában már itt a szobában is elkezdünk beszélgetni és ismerkedni egymással. A szülők szívesen mesélnek arról, mikor kerültek be, mi volt a baj, és általában már megkönnyebbülten mondják, hogy valószínűleg délután haza is mehetnek, de ha nem is, a hétvégére már biztosan nem lesznek benn a kórházban.
Ezután visszamegyek a játszóházba és várakozok. A gyerekek hamar gyűlnek, és mind a kis asztal köré sereglenek. A szülők is jönnek, de ha úgy látják, a gyerek aktív, és simán eljátszik velem az asztalnál, szólnak, hogy kicsit itt hagynák a gyerkőcöt. Ilyenkor tudnak egy picikét szusszanni, elszívni a kertben egy cigit, letusolni. Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon örömteli és izgalmas. A legkedveltebb játék a gyurmázás, a rajzolás, formalyukasztóval formák kivágása papírlapból, s azok felragasztása színes lapokra. Imádjuk még a geomag játékot. Ezekből a golyókból és mágneses rudakból házat, pörgettyűt szoktunk készíteni. A szülőkkel való beszélgetés során mindig sok újat tudunk meg egymástól. Megbeszéljük a gyerekeink szokásait, s gyakran lyukadunk ki az allergiás betegségek témakörnél. Ez egy kifogyhatatlan téma, s mivel az én harmadik lányom is allergiás, és a felső légúti kisbetegek is gyakran maguk is allergiások, ez mindig egy közös pont nekünk. Klassz receptcseréket szoktunk bonyolítani, és szinte minden héten ámulatba ejti valamelyik anyukát az a tény, hogy én reszelt almával készítem a fasírt golyókat, ugyanis a gyümölcs pektin tartalma összetartó erő a darált húsos masszában, s muszáj vagyok tojás nélkül készíteni az ételeket. Az elmúlt hónapok alatt nagyon sok szép pillanattal gazdagodtam, de a legszebb pillanat múlt héten volt, mikor a nővérke olyan kedvesen köszönt el a végén tőlem, hogy még az is kiszaladt a száján, hogy PUSZIII, holott nem is tegeződünk.

<< Vissza