Vallomások

Ismét elindult az eszterlánc csoport

Ismét elindult az ESZTERLÁNC csoport, ezúttal új helyre, a Heim Pál Kórház neurológiai osztályára, meseelőadást tartani, meséket játszani.

Siettünk a 3-as villamoshoz, a villamosvezető nagyon figyelt ránk, megnyugtató volt az elővigyázatossága. Ügyesen és könnyedén utaztunk a hét kisgyerekkel. Fiatal emberek több helyet is átadtak a kis önkénteseknek. Gyorsan megérkeztünk a kórházba.Leültünk egy padra.A gyerekek nem szóltak semmit, ültek csendben. Más hely, más szagok. A Bókayban már otthonosan mozogtunk, itt minden új volt.

Hamarosan megérkeztek az animátorok, s együtt bementünk a neurológiai osztályra. Örömmel fogadtak bennünket. Az osztály főnővére kedvesen megkínálta a gyerekeket teával. Gyorsan körülnéztem a kórtermekben, hogy kiknek fogunk játszani. Ez kívánatos volt, fel kellett készítenünk az ESZTERLÁNC tagokat, hogy középsúlyos értelmi fogyatékos kisfiúk is vannak. Bemutatkozás után bizony megilletődve kezdtünk el játszani. Az előre elkészített papír-madárkákat gyorsan kiosztottam a kis betegeknek. A nagyon beteg fiúcskák is kaptak papír-madárkát, melyet anyukájuk segített felhúzni az ujjukra. A nagyobbak, a kamaszok tartózkodóbban viselkedtek. Egy súlyosan sérült kisbeteg kezébe csörgőt adtunk, kis idő múlva velünk együtt énekelt. Ezt a csoport egyik kislánya a lelkébe is véste.

Verseket mondtunk, játszottunk, énekeltünk, s közel egy órán át mesejátszók voltunk......A kamaszok egyre oldottabban játszottak a gyerekekkel. Amikor befejeztük a műsort,a kisbetegek is bemutatkoztak nekünk pár szóban.Kézmosás után kiosztottunk egy kis rágcsálni valót. A súlyosabban beteg kisfiú, aki végig tolókocsiban figyelte az előadást, többször vett a kekszből, s mindvégig beszélgetett velünk.

Azt hiszem, József Attila, Birtalan Ferenc,Romhányi József, Győry Vilmos, Kassák Lajos versei, a palóc s az erdélyi népmesék a legméltóbb helyek egyikére kerültek.

Elköszöntünk mindenkitől, szedelőzködtünk és jóleső, szép hangulatban visszautaztunk az iskolánkba.

Molnárné Pataki Márta

<< Vissza